Resepi Sambal Goreng Jawa Asli Johor Mudah dan Sedap
Khas kepada semua suri rumah yang buntu untuk masak apa hari ini. Di sini dikongsikan resepi Sambal Goreng Jawa Asli Johor daripada Cik Matahariku yang mudah dan sedap. Tidak khas pada orang Johor sahaja, sesiapa sahaja boleh mencubanya.
As Salam,
Bahan-bahan di atas kecuali kacang panjang dan cili hijau, kalau nak sedap, tak payah goreng garing sangat. Dia sedap kalau rasanya lembut sedang elok digigit. Terutamanya tauhu dan tempe tu, kalau dapat yang garing sangat, nanti jadi liat dan buat sambal goreng hilang keenakannya. Sejuk hati tengok hasil air tangan Encik Suamiku. Bab kupas kentang sampai hiris tempe bagai tu semua kerja dia. Goreng pun dia. I tukang masak je. I is Chef today. lalala.
Ini pula tauhu kering dan Soo hoon yang kena rendam dulu dan bahan kisar. Hirisan bawang merah dan putih tu tujuannya supaya minyak bahan tumisan akan jadi lebih sedap dan overall akan buat sambal goreng lebih mantap rasanya. This is basic dalam mana-mana masakan yang kena tumis.Ceh gitu.
- Sediakan semua bahan-bahan yang perlu dihiris dan digoreng.
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Masukkan hirisan bawang merah dan bawang putih. Goreng sehingga naik bau.
- Masukkan bahan-bahan yang dikisar. Biarkan seketika dan kacau bagi rata.
- Masukkan pula cili kering blend, perahan air asam jawa dan perasakan dengan gula dan garam ( letak garam dalam secubit dulu,sebab kicap akan buat sambal goreng automatik cukup lemak masinnya.Kacau sehingga sebati dan biarkan mendidih sekejap.
- Masukkan hirisan kacang panjang dan cili merah hijau. Masukkan juga tauhu kering/ fucuk ( Toskan dulu airnya).
- Tutup kuali seketika untuk lembutkan kacang panjang dan tauhu kering/fucuk. Kalau tak buat macam ni nanti tauhu kering tu tak lembut dan tak sedaplah sambal goreng kita:)
- Selepas 10 minit, boleh masukkan santan dan tuang kicap. Kalau suka sambal goreng yang lebih gelap warnanya, boleh tambah kicap lagi.
- Kacau sehingga rata dan sebati semua bahan.
- Akhir sekali masukkan tempe, tauhu, kentang dan kacau lagi. Biarkan sehingga sambal goreng nampak sedikit kering dan berkilat.Jangan lupa kacau sekejap. Gunakan api kecil sahaja sebab nak bagi santan tadi betul-betul masak dan jadikan sambal goreng tahan lebih lama.
- Angkat dan masukkan dalam bekas yang sesuai. Sedia untuk dihidangkan:)
Sambal Goreng Jawa time panas-panas baru lepas masak ni. Dalam kuali lagi ko. Masa ni pun anak-anak dah sibuk tanya mama masak apa tu? Sedapnya bau! of course. I am ur mum hokey.haha. Sebenarnya yang bagi naik bau dan sedap tentulah campuran bahan kisar tadi, ada serai dan lengkuas.Ini rahsia sambal goreng jawa asli. Kalau ko buat tak masukkan dua benda ni, its not real sambal goreng jawa.huk alohhh.
Akhir sekali, terima kasih banyak-banyak kat korang yang gigih baca resepi ni sampai habis. Selamat mencuba.InshaAllah, saya kongsikan hanya resepi-resepi yang sedap dan jadi bila korang nak try nanti. Kalau korang tak jawa pun, sambal goreng ni memang kena cuba sebab manalah tahu korang bakal berjodoh dengan side-side jawa kannn. Hey, orang lelaki dari side sini boleh diharap sangat-sangat tau:) rajin tu harus.kihkih.
Nampak sedap dan menyelerakan bukan? Jadi, selamat mencuba!
sumber : Cik Matahariku